Pennut treenaa suuntakäskyjä - osa 1

November 8, 2015

AgilitySHARKSin "Pennut treenaa suuntakäskyjä" -blogisarjassa tutustutaan turvalliseen tapaan harjoitella pentukoirien kanssa agilityssä vaadittavia taitoja ja fyysisiä valmiuksia. Tässä ensimmäisessä osassa esitellään blogisarjan esimerkkikoirista tarkemmin Auskel-Happy (ohjaaja Riikka Huttunen) ja toisessa osassa Borcol-Danko (ohjaaja Heidi Tolonen). He ovat molemmat aloittaneet Nuorten koirien Fysiikka- ja Suuntakäskyvalmennuksessa elokuussa, jolloin koirat olivat 6 kk ikäisiä.

 

PENTUHARJOITTELU: OSA 1

Pennun taitojen harjoittelussa korostuvat perusasiat, jotka pitää ensin tehdä pohjalla, jotta voi jatkossa rakentaa varsinaisia agilitytaitoja. AgilitySHARKSissa korostetaan erityisesti seuraavia perustaitoja:

1) Paikallaolo

2) Eteenmeno suoralla ja kaarteessa

3) Koiran motivaatio ja palkkaus: Leluun pitää mennä täysillä (myös "kuolleeseen" ja edessä maassa olevaan), ohjaajan kanssa leikkiminen on kaikista hauskinta, irroittaminen tulee toimia käskystä, kuten myös lelulla on hyvä olla oma "palkka-sana".

4) Koiran kyky rauhoittua ja keskittyä keskellä hälinää ja erilaisia tilanteita.

 

ESIMERKKITREENI 1

Tässä pentujen ja nuorten koirien perustreenissä (video) Happy ja Danko näyttävät esimerkkiä paikallaolon ja etenemisen harjoittelusta. Paikallaoloa on hyvä palkata eteen-vapauttamisen lisäksi välillä myös takaa - näin koira oppii, että yhtä hyvän palkan voi saada kummastakin suunnasta. Se taas auttaa kummasti varastamisen välttämisessä, kun ainoa palkka ei olekaan päästä eteenpäin ;-)

 

Joku voisi kysyä, että miksei suuntakäskytreenissä tehdä yhtään käännöstä. Yleensä tehdäänkin, mutta ennen kuin käännöksistä voi saada hyötyä, täytyy koiran osata edetä itsenäisesti esteitä seuraten. Suuntakäskytreeneissä tavoitellaan  alusta asti sitä, että koira etenee varmasti ilman turhia, ja hidastavia, vilkaisuja kohti ohjaajaa.

 

 

ESITTELYSSÄ: RIIKKA HUTTUNEN JA HAPPY

Happy - Happy Dream Mount Mckinkey, 8 kk vanha australiankelpietyttö

 

 

"Edellinen agilitykoira, irlanninterrieri Vinski, alkoi ikääntymään. Halusin Vinskille lenkkikaverin ja itselle uuden mahdollisen harrastuskaverin. Sain tutustua viime talvena Vuorelan Lotan auskel Plikkaan. Plikka vei sydämeni ja seuraavaksi roduksi valikoitui kelpie. Happy tulee Tšekeistä.

 

Happyn kanssa on ollut mielenkiintoista ja hauskaa treenata suuntakäskyvalmennuksessa. Jokaisella treenikerralla on saanut oppia uutta. Lisäksi Patrician välittämä tieto koiran fyysisten ominaisuuksien kehittymisestä ja agilityn kuormittavuudesta koiran fysiikalle on ollut tärkeää. 

 

Haastavinta pennun kanssa harjoittelussa on ollut muistaa tehdä tarpeeksi lyhyitä ja helppoja treenejä ja huomioida esim. uuden paikan ja toisella puolella hallia treenaavien toisten koirien häiriö.  

 

Innostavinta ja hauskinta on ollut hieman uudenlainen lähestymistapa agilityohjaukseen. Uuden oppiminen ja oman koiran kehittyminen palkitsee ja eihän yhdessä koiran kanssa tekemistä voita mikään!

 

Mielestäni kolme meille tärkeintä asiaa ensimmäisen puolen vuoden aikana ovat olleet leikkiminen, erilaisissa paikoissa kulkeminen ja oleilu, sekä rauhoittumisen opettelu. Neljäs on vielä ihan pakko sanoa, koska se on meidän lauman jäsenille kuitenkin ihan kaikista tärkein asia - metsälenkit!"

 

 KUVA: Tiia Hämäläinen

 

MIKSI SUUNTAKÄSKYJEN HARJOITTELU NUOREN KOIRAN KANSSA KANNATTAA?

Suuntakäskyt on siitä hyvä taito, että niitä voi treenata turvallisesti jo pentuiässä. Niiden opettamiseen kun ei vaadita hyppäämistä eikä vauhdinkaan tarvitse alkuun olla kova. Tärkeämpää on, että koira oppii ajattelemaan ja kuuntelemaan käskyjä sekä fokusoimaan kohti "rimaa". Pentuvaiheessa rimana toimii erinomaisesti agilitySHARKSin käyttämät styroksi-pumperit.

 

Itsenäisesti etenevästä, ohjaajaa kuuntelevasta ja kaukaakin hyvin kääntyvästä koirasta on paljon iloa siinä vaiheessa, kun lähtee harjoittelemaan muita agilityssä vaadittavia taitoja.

 

 

Please reload

Featured Posts

Sipoossa nähty järvi-HAI!

July 5, 2015

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Please reload

© 2023 by SMALL BRAND. Proudly created with Wix.com