Jokainen "isku" vaikuttaa koiran liikkeeseen ja on riski: toipumistarina kolmesta "iskusta"!

February 25, 2016

Jokainen urheilija tietää sen, että treenatessa sattuu ja tapahtuu: mutta kun ottaa "iskuja", pitää huoltaa ja toipua, ennen kuin voi palata tekemään täysillä. Koiran kanssa treenatessa on se ikävä puoli, että koira ei osaa kertoa, kuinka paljon saattuu tai tuntuu ja missä päin kroppaa tuntuu. Koira vieläpä näyttää usein ulospäin ihan ok:lta, vaikka olisi melko vakavakin tärsky takana. Itselläni on ollut siitä onnekas tilanne, että on ollut huippu-ammattilainen (Patricia Hirn) katsomassa oman koiran perään silloin, kun on sattunut ja tapahtunut. Liian aikaisin treenaamaan palaamalla saisi usein aikaan vain entistä pahemman vamman ja tuplasti pidemmän toipumisen.

 

Mistä sitten tietää, että milloin kannattaa ottaa kevyemmin ja milloin voi jatkaa normaalisti. Meidän viime syksyn perusteella, ei oikein minkään tärskyn jälkeen voi jatkaa normaalisti. Aina on tsekkaus paikallaan, seuraavassa esimerkkejä meidän viimeisen puolen vuoden aikana kokemista kolmesta hyvin erityyppisestä tärskystä. Näistä jokainen on vaatinut erilaisen toipumisajan: 1 viikko, 4-6 viikkoa tai 3-4 kuukautta.

 

Tässä videolla kuvia meidän viimeisen tärskyn jälkeiseltä COME-BACK CAMPILTÄ MALAGASTA:

Hailla on "kannustajana" ja treenikaverina 5 upeaa koiraa...

 

TARINA KOLMESTA ISKUSTA

 

TÄRSKY NRO 1 (elokuu): Putoaminen puomilta --> täysi toipuminen 6 viikkoa

 

Meillä oli viime vuonna aivan huippu treenijakso takana tammikuusta pitkälle elokuuhun: tehtiin päivittäin hyvä määrä lenkkeilyä, koko kesä uitiin pari kertaa viikossa, jumpattiin ja tietenkin treenattiin agilityä pari-kolme kertaa viikossa. Sitten syyskuussa oli vähän tuulinen ilma, tehtiin maksimivauhdilla puomia juoksukontaktilla ja ilmeisesti loppuvaiheessa tuuli/kova vauhti sai koiran hieman lipeämään puomilta. Hai tuli neljällä tassulla alas, ja sen jälkeen ontui hetken toista takajalkaa. Pari minuuttia lepoa, eikä enää mitään ontumista/muutakaan muutosta ollut nähtävissä. Viikko otettiin kuitenkin kevyemmin ennen tsekkausta ja siellä huomattiin, ettei se ihan ilman kipuja ja jumeja kuitenkaan mennyt.

 

Tsekkauksessa koira oli selkeästi jumissa: erityisesti vasen lapa/hauis edestä, keskiselkä jäykkä ja oikea takajalka normaalia jäykempi. Täysi toipuminen vaati 6 viikkoa seuraavasti:

- 2 viikkoa huilia/kevyttä liikuntaa

- 2 viikkoa jumppaa/kevyttä paluuta treeneihin

- 2 viikkoa treenien lisäystä kohti normaalia.

 

TÄRSKY NRO 2 (marraskuu): Törmäys renkaaseen --> täysi toipuminen 1 viikko

 

Edellisestä tällistä oltiin toivuttu ja kuukausi treenattu tehokkaasti, sattui pienimuotoinen vahinko treeneissä. Renkaalle lähestymisessä oli tavallista jyrkempi kulma (mitä ei oltu vielä harjoiteltu) ja Hai törmäsi renkaaseen vauhdilla... oli kyllä avautuva rengas, mutta siitä huolimatta oli kunnon tälli. Arvelin, että voisi olla "puujalan" tyyppinen isku, joten otin loppuviikon vähän kevyemmin.

 

Viikon päästä tsekkauksessa havaittiin, että oli ollut nimenomaan "puujalan" tyyppinen tärsky, mutta oli viikossa jo toipunut/saatiin käsittelyssä avattua. Treeniä voitiin jatkaa normaalisti. Toipuminen siis 1 viikko.

 

TÄRSKY NRO 3 (joulukuu): Autokolari hitaassa vauhdissa parkkipaikalla --> täysi toipuminen 3-4 kk (arvio)

 

Juuri kun oltiin toivuttu "puujalasta", osui eteemme salaperäinen hiekkakasa tutulla parkkipaikalla: pimeässä ja sateessa sitä ei vaan nähnyt ennen kuin jo törmättiin. Vauhtia ei ollut paljon, mutta itsellä meni huuli halki ja niskaan tuli jäykkyyttä. Hai ei luonnollisesti osannut kertoa mitään itse, mutta liikkeestä näki, että oli ehkä vähän tavallista "suppeampaa". Osasin arvata, että jotain on pielessä, vaikka mitään ontumista eikä muutenkaan haluttomuutta ollut nähtävissä.

 

Tsekkauksessa sitten paljastui, että ranka oli saanut tälliä: liike oli toispuoleista ja selkä jumissa iskun puolelta. Ranka  saatiin käsittelyssä suoristettua ja lihaksetkin avattua. Sama toispuoleisuus oli kuitenkin nähtävissä vielä seuraavallakin kerralla. Ilmeisesti iskun tuoma jäykkyys oli saanut aikaan vääränlaista, tavallista "suppeampaa" liikettä, ja kuukauden aikana ehti tämä muodostua osittain "tavaksi". Sitä  sitten lähdettiin liikkuvuus ja lihaskuntoharjoittelulla yms. muokkaamaan takaisin kohti normaalia. Tammikuussa mulle mm. tuli tutuksi kävellä todella hitaasti joka päivä Hain kanssa epätasaisessa maastossa, jotta saataisiin taas pienet "hallintalihakset" takaisin palautettua. Voin kertoa, ettei ole ihan helppoa hyperaktiivisen urheilukoiran kanssa ;-)

 

Lihaskuntoharjoittelu, liikkuvuustreeni ja käsittelyt parin viikon välein lopulta auttoivat ja 2 kuukautta tällin jälkeen oltiin valmiita asteittain palaamaan kohti agilityharjoittelua. Luonnollisesti ei heti ensimmäisenä lähdetty tekemään juoksukontaktien ja pujottelun vauhtiharjoituksia, vaan paluuohjelma on enemmän seuraavan tyyppinen:

- 1 kk hyppyharjoituksia (-10 cm normaali rima) suoralla ja loivassa kaarteessa (ei tiukkoja käännöksiä) sekä hyppytekniikan perusteita

- Lisäksi tehdään vähemmän vauhtia vaativaa treeniä, kuten keinun harjoittelua

--> Tästä seuraava kuukausi (jos kaikki menee nyt hyvin) on sitten asteittain treenin nostamista kohti normaalia rasitusta

 

Hyvällä tuurilla 4 kk kolarista ollaan taas takaisin samassa iskussa, mitä oltiin ennen sitä. Toisaalta nyt kiirehtimällä ja treenaamalla jumissa/vajaakuntoisena olisimme voineet aiheuttaa huomattavan määrän ongelmia tulevaa varten, pahimmassa tapauksessa pysyviä vaurioita. Vammasta ei koskaan toivuta pelkästään lepäämällä, mutta haastavaa varsinkin koiran kanssa on arvioida sitä, mihin tahtiin nostetaan rasitusta. Ilman asiantuntevaa apua en ainakaan itse siihen pystyisi.

 

Meillä on Hain kanssa nyt siitä mukava vaihe toipumisessa menossa, että saamme pikku hiljaa lisätä treeniä (tosin tätä kirjoittaessa saatiin taas yksi "isku" lisää, kun jokin eläin tms pisti Haita ja jalka turposi kunnolla... viikko taas "kevennettyä" ainakin tiedossa...). Itselleni on hienoa jo pelkästään se, että saadaan taas liikkua normaalisti, treenit on siihen pelkkää plussaa päälle. Uskoisin, että Hai on myös enemmän kuin onnellinen saadessaan taas kirmata vapaasti ;-)

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Sipoossa nähty järvi-HAI!

July 5, 2015

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Please reload

© 2023 by SMALL BRAND. Proudly created with Wix.com