Pentuiässä rauhoittumisen opettaminen on tulevalle urheilukoiralle paljon hyödyllisempää kuin mikään agilityn esteopetus!

October 23, 2018

Vuoden ikäistä, innosta kirkuvaa, häkissä tempovaa koiraa on enää lähes mahdoton opettaa pois tavaksi muodostuneesta ei-toivotusta mallista.

Pentuna opetettu rauhoittumisen taito on paljon helpompi säilyttää siinä vaiheessa kun koira "syttyy" lajiin aina vain enemmän ja enemmän.

 

 

Tulevan agilitykoiran pentuopetuksessa ensimmäisiä steppejä on useimmilla koiran palkkaaminen, innostaminen ja ohjaajan "tekeminen" koiran näkökulmasta "maailman kiinnostavimmaksi asiaksi". Kun tähän on päästy, monen asian opettaminen, kuten vaikka luoksetulo, koiran arkikäyttäytymisen taidot tai agilityn perustaidot (esim. paikallaolo ja eteenmeno), on paljon helpompaa. 

 

Jos kuitenkin koiran innostamisen rinnalla unohdetaan rauhoittumisen opettaminen, ei ole ihme, että koira osaa hallilla vain "innostua". Ja kun on kerran ehtinyt vakiinnuttaa treenihallin mielentilaksi vain kiihkeän/innostuneen viretilan, rauhoittumisen oppiminen vaatii yhtäkkiä jo vanhasta poisoppimista, mikä ei ole koskaan helppoa.

 

Kiihkeä koira, joka osaa rauhoittua agilityn kisakentällä käskystä, on kullanarvoinen siinä vaiheessa kun koira on noussut arvokisatasolle ja viettää pitkiä aikoja kisapaikoilla erilaisissa olosuhteissa. Rauhoittuminen on myös taito, jota voi ja kannattaa erityisesti pentuaikana harjoitella. Toisilla sitä pitää harjoitella vähemmän, mutta erityisesti agilityyn suuntautuvilla, kiihkeillä koirilla se voi alkuun vaatia paljonkin työtä. Myöhemmin sitä voi enää olla mahdotonta kunnolla opettaa.

 

Rauhoittumisen opettamisen stepit: kotona, lenkillä, matkalla, julkisella paikalla ja treenihallilla

- Ota tavaksi päivittäin rauhoittaa pentu syliisi noin 10-15 min ajaksi (silittele koiraa, puhu rauhallisesti ja odota, että se oikeasti rauhoittuu)

- Kun koira on oppinut säännöllisesti rauhoittumaan syliisi, liitä tilanteeseen joku sana, jota haluat jatkossa käyttää, kun koiran tulee rauhoittua (esim. "rauha" tai "käy siihen")

- Seuraavaksi tee rauhoittumisharjoitus niin, että koira on vieressäsi maassa tai sohvalla (koiraa voi silitellä/puhua rauhallisesti, kunnes se oikeasti rauhoittuu/rentoutuu)

- Siirrä rauhoittumistilanne seuraavaksi aitaukseen tai häkkiin

- Tee rauhoittumisharjoituksia julkisella paikalla (esim. kauppakeskus, lentokenttä, jne): laita koiralle jokin pehmeä alusta maahan, istu itse esim. penkillä

- Harjoittele rauhoittumista agilityhallilla niin, että koira on sylissä tai maassa (voi olla hyvä, että ennen rauhoittumisen aloittamista se on saanut leikkiä muiden pentujen kanssa/tavata ihmisiä, jota se on jo vähän väsynyt)

- Opeta koira olemaan häkissä agilityhallilla niin, että se rauhoittuu eikä esimerkiksi ääntele yhtään: ole tarkkana tässä, kiellä heti ensimmäisestä haukahduksesta (jos koira oppii haukkumaan hallilla häkissä, aikuisena sitä on käytännössä mahdotonta kitkeä enää pois)

 

 

Pennun elämässä kaikki on uutta ja jokainen asia tulee opettaa erikseen, mutta kaikkea ei voi opettaa kerralla: ratkaisevaa on se, mitä sinä valitset pennullesi.

 

Pentukoiran elämää suunnitellessa kannattaa miettiä, missä järjestyksessä ja mitä asioita kannattaa eri vaiheissa opettaa. Steppi kerrallaan etenemällä jätämme koiralle myös tilaa olla pentu-koira, jolle päivän paras hetki saattaa olla ihmisen vieressä loikoilu sohvalla, uusien koirakaverien tapaaminen tai seikkailu naapurin pihapuskassa.

 

 

Marraskuussa alkaa taas

AgilitySHARKS: Agilityn Valmistavat Taidot -kurssi pennuille 3-10 kk

Agilityn valmistavat taidot kurssille voi tulla kuka vain!

Opetat koirallesi tärkeimmät perustaidot ja suuntakäskyt

 

Treenit
-Agility Akatemialla, Vantaalla (Ruusumäentie 5)

-Treeniryhmiä torstaisin, sunnuntaisin ja tiistai-aamuisin!

 

Mitä opetat koirallesi kurssin aikana?

1)Leikkiminen, palkkaus, innostaminen

2)Rauhoittuminen, rentoutuminen

3)Luoksetulo

4)Paikallaolot ja lähdöt

5)Eteenmeno

6)Suuntakäskyt(oikea/vasen)


6kk treenijakso (marraskuu-huhtikuu) sisältää
-1h Agilityn valmistavat taidot -luento

-1h Suuntakäskyt -luento

-12 yhteistreeniä (2 viikon välein): 1h treeni, 4 koirakon ryhmässä  

-Selkeät ohjeet, mitä harjoitella kotona

-Kehittymisen seuranta jakson aikana ja lopuksi osaamiskoe

Alla olevassa blogikirjoituksessa esimerkkejä kurssin harjoituksista

 

6kk kurssi yhteensä 445 € (sis ALV 24%)

 

ILMOITTAUTUMINEN TÄSTÄ: KLIKKAA LINKKIÄ

 

 

LISÄTIEDOT
Panu Erola 040-8306642
panu.erola@agilitysharks.com

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Sipoossa nähty järvi-HAI!

July 5, 2015

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Please reload

© 2023 by SMALL BRAND. Proudly created with Wix.com