Agilityradoilla korostuu nykyisin myös puhdas juoksuvoima, 5-vuotta sitten pärjäsi pallopelityyppisellä lyhyellä suunnanmuutosliikkeellä!

December 13, 2018

Viime aikoina paljon keskustelua herättänyt aihe on ollut agilitykilpailujen rataprofiilien muutos entistä vauhdikkaammiksi ja sitä myötä enemmän ohjaajan puhdasta juoksuvoimaa vaativiksi. Vielä 5 vuotta sitten 3-luokan agilityradoilla (ainakin Suomessa) oli paljon käännöksiä, suunnanmuutoksia ja takaakiertoja mutta nykyistä vähemmän suoraa täysivauhtista juoksua. Aiemmin radoilla pärjäsi esim. sulkapallon tai squashin tyyppisellä liikkumisella, jossa otetaan muutamia askeleita suuntaansa, vaihdetaan nopeasti toiseen ja kiihdytetään parilla askeleella. Nykyradoilla ovat lisääntyneet pitkät, jopa 40-50 m suuntaansa olevat kiihdytykset, jollain radoilla jopa useammat sellaiset: esim. niin että radan toisessa päässä on vaikesti lähetettävä hyppy, matkalla on pari putkeä ja toisessa päässä takaakierto (maksien mm-hyppäri alkoi juuri tällaisella kiihdytyksellä).

 

 

Ohjaajan liikkumisen ja juoksuominaisuuksien kehittäminen onnistuu parhaiten monipuolisella harjoittelulla, yksipuolinen lenkkeily ei tuo parasta tulosta

Agilityn liikkumista ajatellessa edelleen on edelleen erittäin hyödyllistä pelata esim pallopelejä, joissa useimmiten tulee paljon kiihdytyksiä, jarrutuksia ja suunnanmuutoksia. Näiden lisäksi nykyisin tarvitaan kuitenkin selkeästi ohjaajan juoksuominaisuuksien ja juoksunopeuden kehittämistä. Juoksuharjoittelussa hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää vaihtelevuutta ja monipuolisuutta. Puhdas juoksulenkki parantaa lähinnä pohjakuntoa, mutta agilityradalla vaadittava nopea liike kehittyy vain nopean juoksuharjoittelun kautta.

 

Agilityohjaajan juoksuharjoittelun Top-3 Vinkkiä

1. Vaihtele juoksunopeutta ja tehoa: hyödynnä intervalliharjoittelua tasaisen junnaamisen sijaan

2. Ennaltaehkäise vammoja: hyvät jalkineet/alustat ja vaihtoehtoiset harjoitustavat (esim. portaat/ylämäki, jos tasainen juoksu aiheuttaa kipuja)

3. Juokse agilityn kisaratojen näkökulmasta riittävän kovilla tehoilla, alla esimerkit

 

Esimerkkiharjoitteet agilityohjaajan juoksuharjoitteluun

- PERUSKUNTO: Peruslenkkeily vaihtelevassa maastossa (tai reipas kävely metsässä)

- HAPENOTTO: Reipas (70-80 %), selkeästi hengästymistä aiheuttava vauhti, esim. 2 x 5 x 300-500m / 1 min kävelypalautus

- NOPEUSKESTÄVYYS: Rennosti kova vauhti (80-90 %) lyhyillä palautuksilla, esim. 2 x 3 x 150 m / 1-2min / 5 min

- NOPEUSHARJOITTELU: Pikajuoksunomainen vauhti/kiihdytys maksimiin (90-100 %), lyhyet vedot/pitkä palautukset suhteessa vedon pituuteen, esim. 3 x 20 m / 2min / 5 min ja 3 x 50 m / 5 min

 

Tulee mukaan kehittämään omaa liikkumistasi tammikuusta 2019 alkaen

AGILITYSHARKS: AGILITYOHJAAJAN FYSIIKKAVALMENNUS

https://www.agilitysharks.com/fysiikka

 

Please reload

Featured Posts

Sipoossa nähty järvi-HAI!

July 5, 2015

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Please reload

© 2023 by SMALL BRAND. Proudly created with Wix.com