Tammikuussa alkaa UUSI: Agilityn valmistavat taidot -kurssi pennuille 2-10kk!

Agilityn valmistavat taidot kurssille voi tulla kuka vain!

Opetat koirallesi tärkeimmät perustaidot ja suuntakäskyt

-Agility Akatemialla, Vantaalla (Ruusumäentie 5)

-Treeniryhmiä sunnuntaisin (iltapäivä/ilta)

Mitä opetat koirallesi kurssin aikana?

1)Leikkiminen, palkkaus, innostaminen

2)Rauhoittuminen, rentoutuminen

3)Luoksetulo

4)Paikallaolot ja lähdöt

5)Eteenmeno

6)Suuntakäskyt(oikea/vasen)

6kk treenijakso (tammikuu-kesäkuu) sisältää

-1h Agilityn valmistavat taidot -luento

-1h Suuntakäskyt -luento

-12 yhteistreeniä (2 viikon välein): 1h treeni, 4 koirakon ryhmässä

-Selkeät ohjeet, mitä harjoitella kotona

-Kehittymisen seuranta jakson aikana ja lopuksi osaamiskoe

Alla olevassa blogikirjoituksessa esimerkkejä kurssin harjoituksista

6kk kurssi yhteensä 445 € (sis ALV 24%)

Ilmoittaudu alustavasti ja toivo sinulle sopivaa treeniaikaa

panu.erola@agilitysharks.com

Pennun treenaamisessa korostuu maltti: 6 tärkeintä perustaitoa 2-12 kk iässä!

Pentuiässä olevan koiran treenaamisesta, varsinkin agilityn näkökulmasta, on tehty viimeaikoina välillä niin iso "mörkö", että monella on vaikeuksia päättää mitä nuoren koiran kanssa uskaltaa tehdä vai uskaltaako tehdä mitään. Koiran fyysisen kehityksen näkökulmasta nämä väitteet on tietysti hyvin perusteltuja, kasvavan koiran rasittaminen agilityn lajiharjoittelulla tulee olla harkittua: rimojen tilalla on hyvä olla turvalliset pumpperit (matala, mielellään pehmeä), keskittyä yksittäisiin esteisiin/taitoihin ja välttää holtittomia liikkeitä sekä äkillisiä pysähdyksiä vauhdista.

Paljon tärkeämpää ensimmäisenä vuotena olisi opettaa taitopainotteisia asioita, jotka ovat aivan ratkaisevia siinä vaiheessa, kun koiran fyysinen kehitys on edennyt ja voidaan oikeasti harjoitella agilityä. Viimeisen parin vuoden aikana paljon pentuja ja nuoria koiria agilitykentällä valmentaneena olen havainnut, että juuri näissä taidoissa on paljon puutteita, osalla vielä siinä vaiheessa kun jo kisataan! Jos agilitykoiran perustaidot paikallaolosta palkkaukseen eivät ole hallussa, on tehokas agilitykoiran opettaminen vaikeaa/mahdotonta.

Kuvassa esimerkki pennulle soveltuvasta olohuoneagilitystä

6 tärkeintä nuoren koiran perustaitoa ennen varsinaista agilityharjoittelua

Jotta voisimme opettaa aikuisena itsenäisesti etenevän, nopeasti liikkuvan, mutta ohjaajan hallussa olevan koiran, seuraavat asiat tulisi opettaa pennulle/nuorelle koiralle ensimmäisen vuoden aikana:

1) Leikkiminen/palkkaus/innostaminen

-12 steppiä/opetettavaa asiaa, ennen kuin on toimiva palkkaus agilityyn

2) Rauhoittuminen/rentoutuminen paikalla

- Koira osaa rauhoittua ohjaajan "käskystä" kotona, autossa, agilitykentällä, häkissä jne

3) Luoksetulo

- Ohjaaja on "maailman paras/kiinnostavin asia", koira tulee aina

4) Paikallaolo/lähdöt

- 12 steppiä/opeteltavaa asiaa: kaikissa eri tilanteissa, häiriön alla ja ohjaajan eri etäisyyksillä)

5) Eteenmeno

- Koira osaa edetä käskyllä ohjaajasta poispäin palkalle/targetille

6) Käännösten/suuntien tarjoaminen "olohuoneagilityssä"

- Koiralle on turvallista opettaa esim. vasemmalle/oikealle kääntymisen taito rauhallisessa mielentilassa kotona.

Nämä taidot osaamalla voi ohjaaja jatkossa keskittyä agilitytreeneissä lajiharjoitteluun, eikä aika mene hukkaan koiran esim. juostessa ympäriinsä tai karatessa aina lähdössä.

Huippuohjaajat opettavat aina ensin leikkimisen/palkkauksen, miksi se meinaa muilla välillä unohtua?

Useilta MM-tason agilityohjaajilta asiaa kysyneenä ja sivusta seuranneena kaikilla korostuu pentuaikana yksi asia: ensimmäisinä kuukausina tehdään aina todella paljon töitä koiran palkkauksen ja leikkimisen eteen. Koiraa innostetaan syöksymään leluun kiinni, harjoitellaan koiran aktivoimista leikkimään ja taistelemaan sekä kokeillaan/opetetaan koiralle erilaisia palkkaustapoja. Agilityhallilla/kisoissakin saatetaan käydä, mutta ei treenaamassa lajia vaan tottumassa tilanteeseen ja esimerkiksi harjoittelemassa leikkimistä häiriön alla. Monelta ohjaajalta kuulee sen, että koira saattaa leikkiä vielä kotona, mutta ei innostu välttämättä enää hallilla samalla lailla. Siksikin leikkimisen harjoittelu usein ja eri tilanteissa pentuaikana "maksaa" vaivan moninkertaisesti takaisin koiran ollessa aikuinen, kun ohjaaja voikin keskittyä perusasian sijasta olennaiseen.

Videolla esimerkit leikkimisen perusharjoitteista

1) Agilityn taitojen opettamiseen vaadittavan innostavan leikkimisen/palkkauksen stepit

Leikkimisen perusteet ja vaiheet

- Etsi/löydä juuri tälle koiralle kiinnostavimmat lelut (hanki huippuleluja useampi täysin samanlainen)

- Opeta koira "syöksymään" kiinni leluun (esim. avustaja "hetsaa"/innostaa, ohjaaja liikkuu poispäin, vapautetaan koira irtoamaan kiinni leluun + leikitään)

- Yhdistä kiinni syöksymiseen palkkaa tarkoittava sana, esim. "Yes" (= "lupa käydä kiinni", positiivinen viesti koiralle)

- Anna koiralle "tilaa" aktivoitua itse taisteluleikissä (joustava lelu on hyvä, koska se antaa koiralle tilaisuuksia vetää "itse")

- Löydä omalle koirallesi toimivin tapa opettaa irroittaminen + irroitukseen sana, esim. "Irti"

-->Huom! Taistelusta pitäville koiraroduille namipalkka ei usein ole riittävä motivaatio irroitukseen (esim. Borderterrieri, Belgianpaimenkoira): opeta irroitus palkkaamalla koira taisteluleikin jatkumisella, koko leikin lopetus vasta useamman irroituksen jälkeen, voi ottaa oman sanan myös siihen, esim. "jätä"

- Opeta leikkiin selkeät stepit: 1) "yes" = saa käydä kiinni leluun 2) "irti" = irroitus 3) "yes" = leikki jatkuu taas 4) "jätä" = kun on aika lopettaa leikki

Agilityn harjoittelun kannalta tärkeimmät lisätaidot

- Syöksyminen "kuolleeseen" (= maassa olevaan leluun) = ehkä agilityn taitojen opettamisen kannalta tärkein taito

- Koira tulee kutsusta leikkimään ohjaajan luo (eikä rallattele pitkin kenttää): kaksi tapaa opettaa tämä

---a) Opeta pienessä tilassa koira "voittamisen" jälkeen tuomaan lelu takaisin ohjaajalle (ole maassa, houkuttele, taputa jalkaa, ym), jolloin aloita "paras leikki" uudestaan = leikki ei lopu heti, kun koira tuo lelun ohjaajalle

---b) Kahden lelun leikki (erityisesti koirille, joille "taistelu" ei ole niin suuri palkinto kuin "lelun jahtaaminen/siihen syöksyminen"): anna koiran "voittaa" leikki + lähteä lelun kanssa, lähde itse identtisen lelun kanssa juoksemaan toiseen suuntaan + huuda "yes" -sana koiralle viestiksi käydä kiinni "leluun". Vähemmän taistelusta innostuvat koirat yleensä tässä vaiheessa irroittavat ja juoksevat kohti ohjaajaa/uutta "saalista"

- Koira sietää useita "samanarvoisia" leluja yhtä aikaa kentällä: Esim. koira istuu paikallaan ja edessä, takana, sivuilla sekä ohjaajan kädessä on samanarvoiset lelut --> koira menee käskystä siihen leluun, mihin ohjaaja näyttää.

Namipalkkaus ja targetin käyttö (erityisesti oppimista ja keskittymistä vaativiin harjoituksiin)

- Kokeile erilaisia nameja, mistä koira tykkää eniten (pidä palkat pieninä)

- Opeta luoksetulon palkkaus kädestä

- Irtoamisharjoituksia varten opeta koira menemään näkyvälle nami-targetille (jos maa on tumma (esim. keinonurmi), käytä "erottuvaa" vaaleaa alustaa ja jos maa on vaalea (esim. hiekka), käytä tummaa alustaa)

2) Rauhoittuminen ja rentoutuminen paikalla

Aivan yhtä tärkeää koiran innostamisen ja leikkimisen lisäksi on opettaa koira rauhoittumaan eri tilanteissa ja olosuhteissa. Kiihkeä koira, joka osaa rauhoittua agilityn kisakentällä käskystä, on kullanarvoinen siinä vaiheessa kun koira on noussut arvokisatasolle ja viettää pitkiä aikoja kisapaikoilla erilaisissa olosuhteissa. Rauhoittuminen on myös taito, jota voi ja kannattaa erityisesti pentuaikana harjoitella. Toisilla sitä pitää harjoitella vähemmän, mutta erityisesti agilityyn suuntautvilla, kiihkeillä koirilla se voi alkuun vaatia paljonkin työtä. Myöhemmin sitä voi enää olla mahdotonta kunnolla opettaa.

Kuvassa Hai-7 viikkoa harjoittelee rauhoittumista kisapaikalla

Rauhoittumisen opettamisen stepit

- Ota tavaksi päivittäin rauhoittaa pentu syliisi noin 10-15 min ajaksi (silittele koiraa, puhu rauhallisesti ja odota, että se oikeasti rauhoittuu)

- Kun koira on oppinut säännöllisesti rauhoittumaan syliisi, liitä tilanteeseen joku sana, jota haluat jatkossa käyttää, kun koiran tulee rauhoittua (esim. "rauha" tai "käy siihen")

- Seuraavaksi tee rauhoittumisharjoitus niin, että koira on vieressäsi maassa tai sohvalla (koiraa voi silitellä/puhua rauhallisesti, kunnes se oikeasti rauhoittuu/rentoutuu)

- Siirrä rauhoittumistilanne seuraavaksi aitaukseen tai häkkiin

- Tee rauhoittumisharjoituksia julkisella paikalla (esim. kauppakeskus, lentokenttä, jne): laita koiralle jokin pehmeä alusta maahan, istu itse esim. penkillä

- Harjoittele rauhoittumista agilityhallilla niin, että koira on sylissä tai maassa (voi olla hyvä, että ennen rauhoittumisen aloittamista se on saanut leikkiä muiden pentujen kanssa/tavata ihmisiä, jota se on jo vähän väsynyt)

- Opeta koira olemaan häkissä agilityhallilla niin, että se rauhoittuu eikä esimerkiksi ääntele yhtään: ole tarkkana tässä, kiellä heti ensimmäisestä haukahduksesta (jos koira oppii haukkumaan hallilla häkissä, aikuisena sitä on käytännössä mahdotonta kitkeä enää pois)

3) Luoksetulo

Luoksetulo pitäisi olla kaikilla koulutettavilla koirilla ja erityisesti agilitykoirilla ensimmäisiä taitoja, joka opetetaan ja joka säilytetään läpi koiran elämän. Luoksetulo on helppo opettaa, kunhan palkkauksen ensimmäisiä steppejä on harjoiteltu (= ohjaajalla on jotain, mikä on koiran kannalta "huippukivaa"). Varma luoksetulo vaatii erityisesti ensimmäisenä vuotena paljon toistoja ja päivittäistä vaivannäköä (= muistaa ottaa palkkoja mukaan, kun olet koiran kanssa liikkeellä). Se on pelkästään koiran turvallisuuden kannalta tärkeä taito ja lisäksi ohjaajan kannalta on mukavaa, jos puolet agilitytreenistä ei mene koiran "metsästämiseen" ympäri kenttää.

Luoksetulon opettamisen stepit

- Kokeile, millaisista nameista ja palkoista koira erityisen paljon pitää (varaa luoksetuloon parhaimmat palkat)

- Kehu, innosta ja palkkaa koiraa useimmiten kun se tulee luokse: jos luoksetulo johtaa useammin "kiinnijäämiseen", heikkenee luoksetulo nopeasti

- Kutsu ja palkkaa nuorta koiraa usein ja erilaisissa tilanteissa

- Harjoittele luoksetuloa turvallisesti häiriön alla

- Etene sellaisilla stepeillä, että useimmiten koira tulee luokse kun kutsut: Jos koira saa rallatella niin kauan kuin haluaa ja voi sitten jaksaessaan käydä noutamassa palkan, ei se ole halutun laista luoksetuloa. Ohjaajan pitää olla kaikissa tilanteissa "maailman kiinnostavin", jonka luo halutaan heti tulla. Pentuna kuitenkin myös monet muut asiat kiinnostavat paljon, jolloin luoksetuloa pitää muistaa harjoitella sopivissa annoksissa ja tilanteissa, jotta saadaan säännöllisesti onnistumisia (= nopea luoksetulo) ja voidaan palkata koiraa siitä. Pennun pitää muistaa antaa myös olla "pentu" ilman turhia kutsumisia ja "velvoitteita".

4) Paikallaolo ja lähdöt

Yksi suurimmista "aikasyöpöistä" ja treenin "pilaajista" agilityharjoituksissa on lähdöstä karkailevat koirat. Miksi emme siis opettaisi pennusta asti koiralle hyvää paikallaoloa ja ylläpitäisi sitä läpi agilityuran. Moni näin haluaa ja yrittääkin sitä, mutta paikallaolo on yksi niistä asioista, joka helposti lähtee lipsumaan ja ennen kuin ohjaaja ehtii edes huomata, on ongelma päässyt kasvamaan tavaksi. Paikallaoloa ja lähtöjä on helppo harjoitella eri tilanteissa, varma oppiminen vaatii ennen kaikkea selkeää kriteeriä ja toistoa/palkkausta.

Paikallaolon perusteiden opettamisen stepit

- Aloita paikallaolon harjoittelu kotona sisällä (istu tai makuu-asento) ja käy palkkaamassa koira paikallaolosta

- Opeta koiralle käskyt sekä paikalla oloon (esim. "odota") ja vapauttamiseen (esim. "vapaa")

- Lisää paikallaolon vaatimustasoa asteittain (kuinka kauan koira on paikalla? kuinka kauas ohjaaja voi mennä? jne): Pidä sellainen vaatimustaso, mihin koira sillä hetkellä pystyy

- Pidä pennusta asti paikallaolossa selkeä kriteeri = vain käskyllä (esim. "vapaa") saa lähetä paikalta: Jos vapautus olisi ohjaajan liikkeellä, koira oppii helposti ennakoimaan niitä ja väärinymmärryksen mahdollisuus kasvaa, ellei ohjaaja ole erittäin huolellinen

- Palkkaa päivittäin paikallaolosta eri tilanteissa (esim. kotona, auton ovea avatessa, lenkillä, julkisella paikalla, hallilla)

- Harjoittele erikseen paikallaoloa myös vaikeissa häiriötilanteissa (esim. kisapaikalla). Muista ennen tätä tehdä aiemmat stepit.

Agilityn lähtöjen harjoittelu (kun paikallaolon perusteet on kunnossa)

- Harjoittele lähtöjä aluksi hallilla niin, että sinulla on palkka 5-8m koiran edellä ja pari metriä takana: vapauta koira käskyllä joko eteen tai taakse

- Tee lähtöharjoituksia usein parin "hypyn" treenissä, jossa voit keskittyä lähtöön ja sen palkkaukseen ja tehdä välillä esim. eteenmenoa

- Muista palkata paikallaolosta usein myös takaa (= koiralla ei ole aina kiire eteen). Jos kävelet takaisin koiran luo palkkaamaan, koira saattaa vapauttaa itsensä ennen kuin ehdit edes palkata oikeasta suorituksesta.

- Opeta koira sietämään ohjaajan liikettä. Rauhallinen, normaali liike riittää, koiran vapautus vain käskystä.

- Opeta koira sietämään ohjaajan erilaisia etäisyyksiä ja erityisesti sivuttaisetäisyyttä ja silti lähtemään eteenpäin, vahvista "katsetta edessä" palkalla (= edellytys itsenäiselle liikkeelle ja siihen, että koira ei ole "kiinni ohjaajassa")

- Seuraa tietoisesti sitä, että koira lähtee vain käskystä eikä esim. ohjaajan käden nostosta ennen lähteä. Vältä samanlaisten maneerien toistamista, lähetä koira treeneissä eri tavalla ja erilaisesta liikkeestä.

5) Eteenmeno

Eteenmeno ja liike poispäin ohjaajasta on yksi tärkeimpiä agilityn perustaitoja, joka jää usein vähemmälle huomiolle, kun halutaan päästä jo tekemään pidempiä ohjauspätkiä ja kuvioita. Ilman toimivaa eteenmenoa nopea liike radalla on mahdotonta, koska koira jää liian riippuvaiseksi koiraan nähden hitaasta ohjaajasta. Eteenmenon opettaminen on helppoa, jos leikin perusteet on jo opetettu koiralle ja koira voidaan palkata maassa olevalla lelulla edestä (vaihtoehtona nami-target, jos "kuollut" lelu ei toimi).

Eteenmenon opettamisen stepit

- Tee koiralle suoran päästä "maailman paras paikka" = leiki ensin koiran kanssa siellä ja jätä palkka kesken leikin sinne. Pyydä sitten avustajaa pitämään/"hetsaamaan" koiraa. Lähetä koira eteenmenokäskyllä liikkeelle ja juokse itse mukana. Leiki "maalissa" huippuleikki.

- Jätä avustaja pois, tee sama paikallaolon kanssa (tosin vasta sitten kun koira osaa paikallaolon)

- Lähetä koira eteenmenoon ohjaajan ollessa eri paikoissa (edessä, takana, sivulla)

- Tee eteenmenoa kaarteessa (ei pennuille) = koira oppii, että edessä olevia esteitä saa edetä, ellei muuta ohjetta tule

- Lisää kaarreharjoitukseen ohjaajan sivuttaisetäisyyttä

- Muista vapauttaa koira liikkeelle sillä hetkellä kun koira katsoo eteen/rimaan/pumperiin, ei ohjaajaan

Eteenmenon opettaminen suoralla

6) Suuntien/käännösten tarjoaminen/harjoittelu "olohuoneagilityssä"

Pennulle ja nuorelle koiralle ei välttämättä ole turvallista harjoitella käännöksiä hallissa ja mahdollisesti kiihtyneessä mielentilassa. Koiran luusto ei ole valmis rajuihin liikkeisiin eikä kehon hallintalihakset myöskään ole vielä kehittyneet riittävällä tavalla. Sen sijaan kotona, isolla/pehmeällä olohuoneen matolla on mahdollista harjoitella kääntymiseen liittyvää taitoa, esim. oikealle ja vasemmalle kääntymistä styroksipumperista ja toko-/futistötsistä tehdyn hypyn avulla. Namipalkka auttaa koiraa olemaan rauhallisemmassa mielentilassa, joka on sekä turvallista että oppimiselle otollisempaa.

Suuntien/käännösten opettamisen stepit "olohuoneagilityssä"

- Sijoita "styroksipumperi" ja tötsät niin, että toinen suunta on suljettu, esim. seinällä, tee yhtä suuntaa kerrallaan (esim. muutama minuutti) ja pidä sitten taukoa

- Anna koiran tarjota esim. oikealle kääntymistä tai "lähetä" koira hypylle astumalla/näyttämällä pumperin/tötsien suuntaan

- Palkkaa koira "täydestä ympyrästä", jolloin koira hitaasta vauhdista huolimatta tekee "oikean käännöksen"

- Tee samaa eri etäisyyksillä ja eri kulmista

- Lisää tehtävään käsky, esim. "oikea"/"vasen"

- Lisää haastetta siirtymällä koiran taakse (tai esim. niin, että koira lähtee ohjaajan jalkojen välistä), jolloin ohjaajan sijainti ei kerro koiralle suuntaa (vaan pelkästään käsky)

- Lähetä koiraa myös ohjaajasta poispäin

- Kun koira osaa kumpaankin suuntaan kääntymisen kaikista eri kulmista niin, että ohjaaja on "takana", haasta koiraa välillä käskyjen erotteluun: kokeile esim. ensin "oikea", sitten "vasen" ja jos tulee virhe, anna koiran yrittää uudestaan. Max kahden virheen jälkeen helpota niin, että saat onnistuneen suorituksen.

Esimerkki kotiagilitystä 6-7 kk ikäisen koiran kanssa

Pennun elämässä kaikki on uutta ja jokainen asia tulee opettaa erikseen, mutta kaikkea ei voi opettaa kerralla: ratkaisevaa on se, mitä sinä valitset pennullesi.

Yllämainitut 6 otsikkoa ovat tärkeitä asioita agilityn näkökulmasta ja tulevan agilityuran kannalta. Pennulle ja nuorelle koiralle on tärkeää tietysti kaikki elämäntaidot, kuten sosiaalistaminen ihmisiin ja muihin koiriin, tottuminen erilaisiin olosuhteisiin ja alustoihin sekä kaikenlaisten asioihin kokeilu ja tunnustelu. Sekä ihmisen aika että koiran resurssit ovat rajallisia (molempien täytyy myös ehtiä levätä), siksi ohjaajan vastuulla on valita niitä asioita, jotka koiran ja heidän yhteisen tulevaisuuden näkökulmasta ovat hyödyllisimpiä. Pelkästään leikkiminen/palkkaus, rauhoittumisen sekä luoksetulon huolellinen opettaminen vaativat jo noin 30 oppimisteppiä ja kun tähän lisätään paikallaolo/lähdöt, eteenmeno ja mahdolliset suuntien/käännösten tarjoaminen, saadaan toiset arviolta 30 steppiä lisää. Siinä on jo ensimmäiselle vuodelle todella paljon tekemistä, ilman että kannattaa tehdä pitkiä lajiharjoitteita, joihin koira ei ole vielä valmis.

Steppi kerrallaan etenemällä jätämme koiralle myös tilaa olla pentu-koira, jolle päivän paras hetki saattaa olla ihmisen vieressä loikoilu sohvalla, uusien koirakaverien tapaaminen tai seikkailu naapurin pihapuskassa.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Pysy kanavalla...
Recent Posts
No tags yet.